Felanmälan

Brf Sockerstan är under förvaltning av Delagott förvaltning AB. De ansvarar för tillsyn av fastigheten, åtgärdande av eventuella fel samt jourberedskap.

Kom ihåg att vissa underhållsfrågor i din lägenhet är ditt ansvar, enligt föreningens stadgar. Innan du skickar in en felanmälan, ta gärna del av våra följande tips för att se om du kan åtgärda problemet själv.

 

Innehållsförteckning

  1. Akuta ärenden - Jouranmälan
  2. Problem med dina vitvaror?
  3. Strömavbrott
  4. Fel på hissen
  5. Bredband - Bahnhof
  6. Skötseltips
    1. Rengöra golvbrunn
    2. Rengöra vattenlås
    3. Underhålla och rengöra WC
    4. Rengöra ventilation och köksfläkt
    5. Fönsterskötsel
    6. Välja och sköta brandvarnare
  7. Felanmälan hos Delagott

 

Akuta ärenden – Jouranmälan

Om det är ett akut ärende som inte kan vänta, som vattenläcka, inbrottsskada eller krossat fönster, ring Delagotts kundtjänst på 08- 551 10 500

Utanför kontorstid (mellan 17:00-08:30 och helger) ringer ni jour på 040 93 12 70

Du kopplas till Örestads Bevakning som kommer ut till fastigheten vid behov.

Med akuta fel menas fel som kan vålla skador på person eller egendom, t ex vattenläckor eller allvarliga elfel. Om du ringer jouren obefogat kan du bli ansvarig för kostnaderna för jourutryckningen.

 

Problem med dina vitvaror?

Har du problem med din kyl, frys, tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, mikrovågsugn eller spishäll?
Se först om du kan lösa problemet själv, på Electrolux hemsida kan du få hjälp. https://www.electrolux.se

Om du inte kan lösa problemet, ska du göra en felanmälan hos Electrolux här https://www.electrolux.se/support/book-a-service/ eller genom att ringa 0771-76 76 76.

OBS! Om det är ett fel som inte Electrolux är ansvarig över, kan du komma att bli debiterad av Electrolux. Så stäm av med dem innan hembesök.

Om problemet kvarstår, gör en felanmälan till Delagott så hjälper de dig vidare.
 

Strömavbrott

Om du drabbas av strömavbrott i lägenheten ska du i första hand kontrollera den jordfelsbrytare och de automatsäkringar du har i lägenheten. Om dessa inte löst ut kan felet bero på att en huvudsäkring löst ut. Dessa sitter i respektive uppgångs elrum och är inte tillgängliga för medlemmarna. Kontakta därför i första hand Delagott för att få hjälp med detta. 

Att till jouren anmäla ett elfel som visar sig bero på en trasig säkring medför en kostnad på cirka 4 500 kronor som den anmälande får stå för.
 

Fel på hissen

Försök lokalisera felet själv först om dörren inte vill gå igen helt. Det kan vara små stenar som ligger på golvet eller tröskeln, vilka förhindrar dörren från att fungera som normalt. Det är inte gratis när hiss-teknikerna plockar bort småstenar.


Vid Nödsituation i hissen: tryck och håll in den gula knappen på panelen i 10 sekunder, vänta på svar från larmcentralen
eller ring Schindler Hiss AB 020 31 33 33 Öppet dygnet runt. 

Övriga felanmälningar ska göras till Delagott.
 

Bredband - Bahnhof

Vid bredbandsproblem ska du i första hand starta om din router. Det är den enhet som du införskaffat själv eller via Bahnhof.

Dra ut elkontakten från vägguttaget, vänta 30 sekunder och stoppa tillbaka den igen. Det tar ca 5 minuter därefter innan du kan testa om problemen har försvunnit.

Kvarstår problemen kolla om

  1. Lamporna på routern lyser
  2. Om strömförsörjningens gröna lampa lyser.

Har du några frågor eller behöver hjälp, kontakta Bahnhof.

Bahnhof Teknisk support

 

Skötseltips

Några av de viktigaste delarna som du som boende behöver sköta på egen hand är dina fönster, rengöra din ventilation, sköta brandsäkerheten i form av brandvarnare, rengöra din golvbrunn och rengöra ditt vattenlås. Genom att underhålla dessa delar kan du själv undvika att problem, dålig lukt eller missljud uppstår i lägenheten. Här hittar du instruktioner för hur du går tillväga.

 

Rengöra golvbrunn

Har du stopp i golvbrunnen eller problem med dålig lukt i badrummet? Då är det förmodligen dags att rensa avloppet. Där fastnar gärna hår och tvålrester och hindrar vattnet från att rinna undan.


Tänk på att den lilla gummilisten ska sluta tätt när du sätter tillbaka vattenlåset. Enklast är att smörja gummilisten med lite såpa eller diskmedel för att lättare kunna trycka fast den. En modern lägenhet är så välisolerad att det kan uppstå undertryck när man stänger ytterdörren och då kan vattenlåset hoppa loss.

Om du har varit borta en längre tid kan vattenlåset torka ut. Det gäller särskilt under sommaren när det är varmt. Då spolar du bara vatten i golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen.

  1. Börja med att ta bort silen.
  2. Lyft upp vattenlåset som liknar en liten hink och avlägsna tvålrester och hår från in- och utsida.
  3. Smörj på lite såpa eller diskmedel när du sätter tillbaka vattenlåset och se till att gummipackningen sluter tätt (annars kan lukt tränga upp från avloppsröret).
  4. Avsluta med att fylla vattenlåset med nytt vatten. Sätt därefter tillbaka silen.

 

Rengöra vattenlås

Att få stopp i avloppet brukar hända alla någon gång. Mycket smuts, skräp och inte minst hår spolas ner och gör att det lätt blir stopp eller dålig avrinning. Det är både enkelt och snabbt gjort att förebygga stopp i avloppet. Att tänka på är att du genom att göra rent ofta faktiskt kan förhindra att det blir stopp.

Att rengöra vattenlåset är väldigt enkelt och gjort på tio minuter. Det enda du behöver är en hink att samla upp smuts och vatten i, handskar, skruvmejsel och gärna en tång med långa skänklar för att rensa i vattenlås och rör.

  1. Placera en hink under röret och skruva bort den nedre delen på vattenlåset och var beredd på att det kommer att rinna vatten. Tippa ur så mycket som möjligt av smutsen och vattnet i hinken och lägg kåpan åt sidan.
  2. Lossa därefter den övre ringen och sidoringen.
  3. När samtliga ringar är lossade och kåpan är borta är det dags för lite lirkande. Ta ett stadigt tag om vattenlåset och böj den försiktigt nedåt tills den släpper från det övre röret. Drag sedan ut vattenlåset från sidoröret.
  4. Rengör vattenlåset och kåpan och skölj noga med varmt vatten. Smuts som stannar kvar i trånga skrymslen tar du enkelt bort med exempelvis en skruvmejsel eller något annat smalt.
  5. När vattenlåset är rent skakar du ur vattnet och sätter tillbaka det i rören och avloppsjobbet är klart!

 

Underhålla och rengöra WC

Tillverkarens instruktioner för rengöring finner du här som nerladdningsbar PDF.

 

Rengöra ventilation och köksfläkt

För att din lägenhet ska ha rätt inomhusklimat krävs det att du har god ventilation. Därför är det viktigt att du rengör köksfläkten och ventilationsdon regelbundet.

Så rengör du ventilationsdonet

I badrum och eventuellt i klädkammare finns frånluftsdon/ventilationsdon. Dessa behöver du rengöra ett par gånger per år. Du rengör genom att dammsuga runt öppningen.

OBS! Ändra inte den förinställda glipan på ventilationsdonet, då kan hela ventilationssystemet påverkas.
 

Så rengör du köksfläkten

För att ventilationen i hela lägenheten och ovanför spisen ska fungera, krävs även att du regelbundet rengör köksfläkten. Filtret ska diskas så att fett och avlagringar försvinner.
Detta bör du göra med 2–3 månaders mellanrum beroende på hur ofta man lagar mat och vilken typ av mat man lagar.

 

Fönsterskötsel

De tre komponenter som är viktiga när du ska sköta dina fönster än insidan, utsidan och mellanskiktet.

 

Insida av fönster

Kondens på fönstrets insida uppstår vanligen på grund av att rumsluften hindras att cirkulera intill fönstret. Ett tätt gardinarrangemang, eller en fönsterbräda monterad tätt intill väggen kan vara orsaken. Se även till att friskluft/tilluftsintagen är öppna.

Om inget av ovanstående fungerar för att åtgärda problemet bör du kontakta fastighetsskötaren för att säkerställa att det inte är något fel på ventilationssystemet.


Utsida av fönster

Under perioder med hög luftfuktighet och stora temperaturskillnader mellan natt och dag, finns det risk att utvändig kondens och i vissa fall iskristaller bildas på välisolerade fönster, med begränsad sikt som följd. Fönstret isolerar så effektivt att nästan ingen rumsvärme läcker ut genom fönstret. Fönstrets utsida kan då bli kallare än utomhusluften och kondens bildas. Den försvinner under morgontimmarna när glaset efterhand värms upp.

 

Mellan fönster

Om man inte rengör rutorna mellan fönsterbågen bildas det en fet hinna med tiden. Om det uppstår kondens mellan rutorna, prova att tvätta med en mild diskmedelslösning och torka torrt med hushållspapper. 
 

Välja och sköta brandvarnare

Det är viktigt att utrymningsvägar i era trapphus hålls fria i händelse av brand. Håll ert trapphus rent från sådant som är brännbart eller hindrar framkomligheten.
Barnvagnar och annat brännbart får inte förvaras i trapphuset. Det finns förråd, cykelrum och barnvagnsrum för att förvara saker som inte ska stå i de gemensamma utrymmena.
När det gäller din egen lägenhet är det viktigt att du kontinuerligt kontrollerar brandvarnare. Hur du går till väga för att kontrollera och rengöra dina brandvarnare kan du läsa här nedan.
 

Skötsel av brandvarnare

  • Rengör från utsidan med dammsugare en gång om året.
  • Byt batteri en gång i halvåret. (Om du använder litiumbatterier behöver du inte byta lika ofta).
  • Kontrollera att den fungerar minst en gång i kvartalet och när du varit hemifrån en längre tid.
  • Se till att byta ut din brandvarnare efter 8–10 år, brandvarnare har en begränsad livslängd.
  • Testa brandvarnaren då och då. Utför testen genom att trycka in testknappen eller hålla ett nysläckt stearinljus under den.

 

Brandskyddsregler

Brandskyddsarbete är framför allt att arbeta förebyggande för att förhindra brand i den egna lägenheten och i fastigheten.

  • Se till att skalskyddet fungerar, lämna inga dörrar öppna så att obehöriga kan ta sig in.
  • Ställ ingenting i de allmänna utrymmena, varken cyklar, barnvagnar, sopor, dörrmattor, dörrkransar, emballage eller annat brännbart.
  • Håll utrymningsvägarna fria.
  • Dammsug brandvarnaren en gång per år.
  • Kasta inte tömda askkoppar eller engångsgrillar i soporna innan de är helt släckta.
  • Vid grillning på balkong ha brandsläckare i beredskap.
  • Lämna inte ljus utan uppsikt.
  • Värmeljus ska ha mer än 7 cm mellan ljusen.
  • Ställ inga värmeljus på tavellister eller liknande.
  • Lämna inte spisen under matlagning utan tillsyn.
  • Sätt timer på de elektriska apparaterna man kan glömma.

 

Felanmälan hos Delagott

Hjälpte inget av ovan dig? Gör då en felanmälan till Delagott. De når du via följande kontaktuppgifter: